Ordlista – vanliga begrepp inom inkasso
Ofta stöter man på nya termer att bekanta sig med. Vi har därför samlat definitioner och förklaringar på vanliga begrepp inom inkasso. För att underlätta har vi skapat en ordlista nedan och i PDF för nerladdning.
Ett aktiebolag (AB) är en företagsform där företaget är en egen juridisk person, separerad från sina ägare (aktieägarna). Det innebär att aktieägarna inte personligen ansvarar för företagets skulder eller förpliktelser, utan deras ansvar är begränsat till det kapital de har investerat i bolaget genom att köpa aktier.
En betalningsplan där parterna i samråd har kommit överens om delbetalning av en skuld. Överenskommelse som gör det möjligt för en part att betala av sin skuld i flera mindre och mer hanterbara betalningar istället för att betala hela beloppet på en gång.
Anstånd innebär en form av uppskov eller förlängning av en tidsfrist.
En betalningsplan där parterna i samråd har kommit överens om delbetalning av en skuld. Överenskommelse som gör det möjligt för en part att betala av sin skuld i flera mindre och mer hanterbara betalningar istället för att betala hela beloppet på en gång.
Bestridande av en fordran innebär att en person eller ett företag formellt motsätter sig eller ifrågasätter en skuld eller en fordran, det vill säga att man inte accepterar att man är skyldig det belopp som begärs. Detta kan ske av olika anledningar, exempelvis om man anser att kravet är felaktigt, orimligt eller ogiltigt.
En anmärkning hos kreditupplysningsföretag om att fysisk eller juridisk person inte betalt sin skuld. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år för fysiska personer och fem år för juridiska personer. Anmärkningen kan leda till att du inte får ett lån/arbete/abonnemang/lägenhet.
Ett betalningsföreläggande är ett rättsligt verktyg som används för att få en skuld fastställd genom Kronofogden. Om gäldenären inte betalar eller bestrider det, kan Kronofogden vidta åtgärder för att driva in skulden. Det är en process som kan påverka gäldenärens ekonomi och kreditvärdighet.
En betalningspåminnelse är en varning eller påminnelse om att en skuld inte har betalats i tid.
En handling som överlämnas eller skickas till gäldenär där det framgår att om gäldenären inte betalar sin fordran kan borgenären ansöka om att sätta gäldenären i konkurs.
En borgensman är en person som går i god för en annan persons skuld, vilket innebär att de lovar att betala skulden om den ursprungliga låntagaren inte kan eller inte betalar. Borgensmannen åtar sig ett ekonomiskt ansvar för lånet eller skulden och kan bli skyldig att betala om huvudlåntagaren inte uppfyller sina betalningsåtaganden.
Den part som skickat faktura och vill ha betalt.
Tillsynsmyndighet som arbetar för att säkra den enskilda individens rätt till integritet i samhället.
Delgivning innebär att någon får information om ett rättsligt beslut eller en handling på ett formellt sätt. I praktiken handlar det om att en person eller en part får ta emot ett meddelande eller ett beslut, exempelvis en stämningsansökan, en dom, en faktura eller ett betalningsföreläggande. Delgivningen ska säkerställa att personen är medveten om det rättsliga ärendet och har möjlighet att ta ställning till det.
Ett skuldebrev kännetecknas av att den som kan presentera skuldebrevet har rätt till inbetalning. Om originalet för skuldebrevet kommit bort kan man genom ”dödande av förkommen handling” få ett protokoll att bifoga ansökan istället för skuldebrev i original. För att ansöka om dödande av förekommen handling krävs kopia av skuldebrevet alternativt nödvändiga uppgifter för att säkra dess igenkännande.
Dröjsmålsränta är en ränta som erläggs som ersättning för att en betalning har gjorts efter fordrans förfallodag. Dröjsmålsräntan regleras enligt räntelagen.
Efterbevakning är åtgärder som innebär att inkassobolag fortlöpande försöker driva in skulden för att förhindra att den preskriberas.
Innan borgensmannen betalningsansvar börjar måste borgenären visa att denne inte kunnat få betalning av gäldenären.
Det är en bolagsform som innebär att ägaren ansvarar med hela sin privata förmögenhet för företagets förpliktelser. Bolaget ägs av en s.k. fysisk person. Se skillnaden i jämförelse med aktiebolag.
Utslag eller dom som krävs för att Kronofogden ska kunna genomföra verkställighet såsom exempelvis löneutmätning.
En fakturaspecifikation är ett detaljerat dokument som bryter ner varje post på en faktura för att tydliggöra vad som faktureras. Den innehåller information som varor eller tjänster, priser, moms och eventuella rabatter. Specifikationen gör det lättare för köparen att förstå och kontrollera fakturans innehåll och är användbar både för bokföring och vid reklamationer.
Den myndighet som ansvarar för tillsyn av inkassoföretag.
En fordran är en rättighet som en part har att kräva betalning eller prestation från en annan part. Det kan röra sig om pengar, varor, tjänster eller andra prestationer. Fordringar kan uppkomma genom olika typer av avtal, såsom lån, köp på kredit eller obetalda fakturor.
En fordringsstock är den totala mängden obetalda fordringar som ett företag eller en organisation har. Detta inkluderar alla fakturor och betalningar som ännu inte har erhållits, och kan omfatta både kortfristiga och långfristiga fordringar. Hanteringen av fordringsstocken är viktig för att upprätthålla ett stabilt kassaflöde och undvika likviditetsproblem.
Parterna står för sina egna rättegångskostnader vid ett förenklat tvistemål. Vid ett vanligt tvistemål står förlorande part för både sina egna och motpartens rättegångskostnader. Förenklat tvistemål tillämpas där värdet av vad som yrkas understiger ett halvt prisbasbelopp.
En förfallen fordran är en skuld som inte har betalats vid det avtalade förfallodatumet. När en fordran förfaller kan borgenären vidta åtgärder som påminnelser, inkasso och rättsliga åtgärder för att få betalt. Förfallna fordringar kan också leda till förseningsavgifter, ränta och betalningsanmärkningar.
En avgift om 450 kronor som borgenär har rätt att ta ut vid sen betalning. Om en förseningsavgift tas ut har borgenären inte rätt att ta ut inkassokostnad och påminnelseavgift.
En fysisk person är en människa, det vill säga en individuell människa som har juridiska rättigheter och skyldigheter.
God inkassosed är ett begrepp som beskriver de etiska och rättsliga riktlinjer som inkassoföretag och borgenärer måste följa när de hanterar indrivning av skulder. Det innebär att indrivningen ska ske på ett respektfullt, rättvist och korrekt sätt utan att kränka gäldenärens rättigheter.
Gäldenären är den som har en skuld och som ska betala.
Handelsbolaget är en juridisk person. I likhet med en enskild firma är delägarna i handelsbolag personligen ansvarig för bolagets förpliktelser. Ansvaret är solidariskt vilket innebär att den som har en fordran på bolaget kan kräva betalning för hela beloppet direkt hos vem som helst av delägarna.
En inkassoavgift är en lagstadgad avgift som ett inkassobolag tar ut för att täcka kostnaderna för att driva in en skuld från en gäldenär (den som är skyldig pengar). Inkassoavgiften läggs på den ursprungliga skulden och tas ut när skulden har överlämnats till inkasso för indrivning.
När ett inkassokrav enligt inkassolagens regler skickas har borgenären rätt att ta ut en inkassoavgift som är reglerad enligt lag.
Ett kravbrev enligt inkassolagens uppställda kriterier. Har ert inkassokrav skickats ska det betalas till inkassoföretaget och inte till den ursprungliga fakturautställaren. När man får ett krav är det viktigt att man betalar hela skulden, inklusive ränta samt påminnelse- och inkassoavgifter eller kontakta inkassoföretaget om man anser att kravet är felaktigt.
Inkassolagen är en svensk lag som reglerar hur indrivning av skulder ska ske. Lagen syftar till att säkerställa att inkassoverksamhet bedrivs på ett korrekt, rättvist och transparent sätt, samtidigt som den skyddar gäldenärens rättigheter.
Det är till exempel ett aktiebolag, handelsbolag, ekonomisk förening eller statlig och kommunal myndighet.
Ett kommanditbolag (KB) är en företagsform som innebär att det finns två typer av delägare. Komplementär – en eller flera delägare som har obegränsat ansvar för bolagets skulder. Det innebär att komplementären kan hållas personligt ansvarig för hela bolagets skulder om företaget inte kan betala. Kommanditdelägare – en eller flera delägare som endast har ansvar för bolagets skulder upp till det belopp de har satsat i bolaget. Deras ansvar är alltså begränsat till deras investering i bolaget.
Konkurs är en rättslig process som inträffar när ett företag eller en person inte kan betala sina skulder och därmed anses vara insolvent (inte kapabel att betala sina skulder). I en konkurs tas tillgångarna i företaget eller hos den skuldsatte personen om hand av en konkursförvaltare, som har till uppgift att sälja tillgångarna och fördela pengarna till borgenärerna (de som är skyldiga pengar).
En kreditbedömning är en process där en långivare utvärderar en individs eller ett företags betalningsförmåga och kreditvärdighet. Syftet är att avgöra om det är säkert att bevilja ett lån eller en kredit och under vilka villkor.
Kan gäldenär inte betala sin skuld är detta en kreditförlust för leverantören.
Det är ett övre gränsbelopp för beviljad kredit.
Kreditpolicy är företagets interna syn på sin egen affärsprocess från faktura till betalning.
Tiden mellan fakturering och betalningstillfället.
Kronofogden är en svensk myndighet som ansvarar för att driva in obetalda skulder, utföra beslut om betalningsförelägganden och verkställa domar som innebär att en person eller ett företag ska betala en skuld. Kronofogden har också en central roll i processen för skuldsanering, som är ett sätt för personer/företag med stora och svårhanterliga skulder att få hjälp med att få ordning på sin ekonomi. Skuldsanering innebär att en del av skulderna kan avskrivas och att den skuldsatta får en chans att börja om ekonomiskt.
Kreditvärdighet är betalningsförmågan hos en person eller ett företag.
Den part som ansöker om stämning i Tingsrätten.
Likvidation är upplösning av ett bolag. I och med att bolaget försätts i likvidation, träder styrelse och verkställande direktör genast ur funktion och ersätts av en eller flera likvidatorer. I en likvidation förvandlas tillgångar till pengar, skulderna betalas och eventuellt överskott fördelas mellan aktieägarna.
En momsfaktura är en faktura där mervärdesskatt (moms) specificeras som en separat post. Moms är en skatt på konsumtion som läggs på de flesta varor och tjänster, och som företag samlar in på uppdrag av staten. När ett företag säljer varor eller tjänster, lägger det till moms på priset och redovisar denna moms till Skatteverket.
Obestånd är en juridisk term som innebär att ett företag eller en person inte kan betala sina skulder när de förfaller. Det är ett tillstånd där den ekonomiska situationen är så dålig att det inte längre är möjligt att fullgöra sina betalningar enligt avtalen. När ett företag eller en person befinner sig i obestånd, kan det leda till konkurser, rekonstruktion eller andra rättsliga åtgärder för att hantera de ekonomiska problemen.
Partsdelgivning är en juridisk term som innebär att en part i en process får ta del av ett rättsligt dokument eller en handling som skickas till dem, ofta genom att den delges eller meddelas. Detta kan ske genom fysiskt överlämnande, post eller på andra sätt som är godkända enligt lagen.
Lag som reglerar hur personuppgifter får användas.
Det innebär att borgenären kan vända sig direkt mot borgensmannen för att få betalning utan att först behöva visa att huvudgäldenären saknar betalningsförmåga.
Ett restkrav är ett krav på betalning som kvarstår efter att en viss skuld delvis har betalats. Det uppstår när en betalning inte täcker hela skulden, och det finns en obetald del som måste regleras.
Det kapital ett företag behöver för att finansiera den löpande verksamheten.
Ett skuldebrev är ett juridiskt dokument som bekräftar en skuld mellan två parter, där den ena parten (skuldägaren) lovar att betala ett visst belopp till den andra parten (borgenären) vid ett specificerat tillfälle eller enligt vissa villkor. Skuldebrevet fungerar som ett bevis på att en skuld existerar och anger detaljer om hur och när skulden ska betalas, samt eventuella räntor eller andra villkor som gäller för lånet.
Skuldsanering är en process där en person/företag har svårt att betala sina skulder får hjälp att få ordning på sin ekonomi och en möjlighet att bli skuldfria efter en viss tidsperiod. Det är ett rättsligt förfarande som innebär att skulder kan minskas eller raderas bort, förutsatt att personen/företaget följer de regler och villkor som ställs upp av Kronofogden.
Skuldsanering kan vara aktuellt för personer som har stora och svåra skulder som de inte kan betala tillbaka på grund av ekonomiska svårigheter, såsom långvarig arbetslöshet, sjukdom eller andra oförutsedda omständigheter. Syftet med skuldsaneringen är att ge individen en chans att börja om på nytt utan att vara fast i en skuldspiral.
En solvenskontroll är en bedömning av ett företags eller en individs ekonomiska ställning.
En stämningsansökan är en ansökan till Tingsrätten om att motpart ska förpliktas att exempelvis betala fordran.
Processen hos Kronofogden från att ansökan om betalningsföreläggande skickas in till dess att fordran är betald, blir tvistig eller utslag meddelas.
Den part som stäms av käranden i Tingsrätten.
Om part uteblir från rättegångsförhandling eller inte skickar in svaromål kan tredskodom meddelas. Det innebär att den andra partens yrkande fastställs utan prövning i sakfrågan under förutsättning att de är skäliga.
En borgenär (den som har en fordran), begär att Kronofogdemyndigheten skall ta i anspråk fast eller lös egendom i från gäldenären (den betalningsskyldige).
Ett utslag är Kronofogdens beslut om att en gäldenär exempelvis är skyldig att betala fordran eller ska avhysas.
Innebär att Kronofogden genomför det beslut, den dom man kommit fram till. Kronofogden gör en utredning om det finns tillgångar att mäta ut eller om de kan göra löneutmätning för att betala gäldenärens skulder eller verkställa en avhysning.
Ett ärende har olika faser: Påminnelse, Inkasso, och slutligen betalningsförläggande/utmätning eller Efterbevakning.